Начало

Профил на купувача


 

Добре дошли в с. Паталеница !

 

Хубавото родопско село Паталеница се намира на 15 км. югозападно от гр. Пазарджик и след сливането му със с. Баткун през 1955 г. то става едно от най-големите села в северните склонове на родопския рид Каркария. Още древните поселници оценили стратегическото значение на тези селища, намиращи се в началото на пътя, свързващ Тракия, Чепинското корито и долината на Места.
И днес с. Паталеница привлича със своята магия. Тук всичко е по сърце - и кристалният въздух, и природата. Покойният режисьор Христо Церовски, създател на детска шекспирова театрална школа "Петровден", обичаше да отдъхва и твори в селото. Пак в Паталеница неговото дело продължи съпругата му Инна Церовска, мениджър на Учебния театър в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Свой дом в селото имат артистът Иво Русев и съпругата му Слава Русева, която е хоров диригент. Паталеница е любимо място за творчество на художниците, семейство Бажлекови. Отдавна в селото живее музикалното семейство Пракови. Поетесата Мария Генова и нейният съпруг Христо Априлов, изпълнител на ролята на Гьоте в германски филми, тук си построиха вила. Всички те твърдят: "Раят на Земята е Паталеница".
Привлекателната сила на с. Паталеница се дължи и на уникалните архитектурни и културни паметници, които могат да се видят тук.
В селото се намира средновековната църква "Св. Димитър" /ХІІ-ХІІІ век/, чиито стенописи носят ярко изразени ренесансови белези. Обявена е за национален паметник на културата.
Останки от светилището на Асклепий могат да се видят до Баткун. Тук са намерени статуйки и скулптурни групи с изображенията на Асклепий и Хигия, оброчна плочка на тракийски конник и др. Светилището е датирано към І-ІV в.
Недалеч от Баткун може да се посети малката църква на Баткунския манастир "Св. Св. Петър и Павел", нееднократно опожаряван и възстановяван. Манастирът е посещаван от Васил Левски.
На 1 км западно от Паталеница се намират останките на Баткунион – крепостта на най-големия средновековен град в Пазарджишко – Баткун. Времето отдавна е заличило величието на това селище, което в древните византийски хроники е наричано Ублестящ и богат градФ.
Настоящият сайт има за цел да предостави основна информация за с. Паталеница на всички, които се интересуват от селото ни. Запознайте се с нашата историята и природа! Посетете забележителностите в селото и района! Разгледайте снимките във фотоалбума, за да откриете очарованието на с. Паталеница през всеки сезон на годината!
Искрено се надяваме, че ще откриете много поводи да ни гостувате!
 
Настоящият сайт стана възможен благодарение на помощта на Фондация "Работилница за граждански инициативи" по програма "Живо наследство", финансирана от Фондация "Крал Бодуен" и Институт "Отворено общество" – София. Изразените тук становища са на авторите и не изразяват непременно мнението на ФРГИ, ФКБ или ИОО,